Cu tine în depărtare | Recenzie

cu_tine_in_departare-2Titlu:Cu tine în depărtare

Autor: Carla Guelfenbein

An apariție: 2016

Categorie: literatură contemporană

Editură:Litera

Număr de pagini: 320

Rating: 4,5 stele

 Descriere

Cu tine în depărtare spune povestea Emiliei, o tânără studentă de origine chiliană din Franţa care sosește la Santiago pentru a studia opera misterioasei scriitoare Vera Sigall. La scurtă vreme după ce face cunoștință cu ea, Vera suferă un accident bizar în urma căruia rămâne în comă. În timp ce îi așteaptă refacerea în spital, Emilia îl cunoaște pe Daniel, un vecin și bun prieten al scriitoarei care bănuiește că Vera a căzut pe scări nu accidental, ci împinsă de o mână criminală. Căutarea adevărului va fi marcată de false indicii și de descoperiri neașteptate, căci lucrurile care ies la lumină și se dovedesc hotărâtoare pentru soarta Emiliei și a lui Daniel nu sunt ceea ce ei se așteptau să găsească. Desfășurarea sinuoasă a evenimentelor va revela identitatea reală a tuturor personajelor și raporturile dintre ele, punând în același timp în discuție problema creatorului de geniu în relația sa cu lumea, a legăturilor de familie și a dragostei care-i unește și-i desparte pe oameni.

„Un roman de suspans literar construit cu mare eficacitate narativă în jurul unui memorabil personaj feminin și al puterii genialității. Autoarea a știut să împletească iubiri și enigme într-o scriitură complexă și în același timp transparentă.“ – Din argumentarea juriului Premiului Alfaguara

„Carla Guelfenbein este una dintre cele mai puternice voci ale prozei latinoamericane moderne.“ – La Vanguardia

 Părerea mea

Despre iubire, prietenie și regăsire s-a tot scris, însă Cu tine în depărtare surprinde într-un mod inedit povestea Emiliei, o studentă de origine chiliană din Franța, care se întoarce în Santiago pentru a studia opera enigmaticii Verei Sigall și a lui Daniel, vecinul și un bun prieten al scriitoarei.

Acțiunea romanului o are în prim plan pe misterioasa scriitoare, Vera Sigall care suferă un accident, în urma căruia intră în comă. După cum spune și descrierea, Daniel și Emilia se cunosc la spital, în așteptarea refacerii Verei.

Pe drumul în căutarea adevărlui, Daniel și Emilia descoperă lucruri interesante și bizare despre viața Verei, care prind un contur unitar, tocmai când în scenă apare o veche, dar importantă cuoștință a scriitoarei, care face lumină în peisajul ambiguu creat și scoate la iveală secretele trecutului.

Pe parcursul acțiunii, cei doi protagoniști, Daniel și Emilia, devin tot mai apropiați și își dau seama că, poate chiar accidentul Verei și legătura pe care o au cu aceasta îi ajută să parcurgă drumul către adevăr împreună.

O poveste plină de suspans, despre trecut, prezent si viitor, iubire și prietenie, dar și despre puterea adevărului și a hazardului care în final, biruiesc.

E adevărat că romanul nu m-a prins din primele pagini, dovadă că am avut un parcurs destul de greoi de-alungul lecturării lui, însă după primele 100 de pagini intriga și misterul cărții m-au determinat să duc lectura până la sfârțit.

Pe parcursul a celor 317 pagini n-am putut să nu observ și admir complexitatea romanului, misterul ce îl învăluie, dar și farmecul cu care sunt construite personajele.

Autoarea reușește să ne aducă în plină acțiune, de cele mai multe ori, nepregătiți pentru dezvăluirile și mișcările între trecut și viitor, însă cu fiecare capitol suntem pregătiți să descoperim tainele personajelor.

Cu un sfârșit echlibrat cu aromă de mister, Cu tine în depărtare, rămâne un roman psihologic, complex care evidențiază ideea că evenimentele pe care le trăim nu sunt întâmplătoare.

NOTĂ – something pretty important 

În caz că din primele 100 de pagini, nu sunteți siguri cine, ce, cum și unde, NU vă speriați! 🙂 Fix așa am pățit eu și din această cauză am avut un parcurs greoi.

Nu vă faceți griji! După începutul ambiguu, încet, încet, piesele din puzzle se vor pune cap la cap, iar povestea va fi mult mai clară.

Cu tine în depărtare, fiind atât de complex, necesită toată atenția voastră.

Recomand să NU citiți cartea în paralel cu alte romane. Acțiunea nu este atât de fluidă și e posibil ca din pricina unui blocaj să renunțați la a mai continua lectura.

Ce vreau eu să vă transmit este că oricât ar fi de complexă și misterioasă, dar poate puțin plictisitoare pentru unii dintre voi, romanul merită citit.

Dacă sunteți iubitori de romane ce oscilează între trecut și viitor, dar mai ales care sunt intrigante, vă recomand romanul cu mare drag! Iar dacă misterele vă stâresc aptetiul, atunci Cu tine în depărtare este perfect pentru voi.

mister, suspans, enigme

Mulțumiri

Această carte mi-a fost oferită pentru a-mi exprima părerea sinceră despre ea, de către dragii de la Editura Litera, cărora le mulțumesc tare mult!

Editura Litera este disponibilă pe site, pe Facebook, cu recomandări faine, dar și pe Instagram cu postări creative.

litera pic

7 răspunsuri la „Cu tine în depărtare | Recenzie”

  1. Frumoasă recenzia! Pare genul de carte care îmi place și mie, sper să o citesc și eu cândva.

    Lecturi plăcute, draga mea!

    Apreciat de 1 persoană

    1. mulțumesc tare mult! sper să pui mâna pe ea curând ^_^

      Apreciază

  2. Am văzut pe Instagram că o citești și mi-am spus atunci „uite o carte pe genul ei, măi!”
    E tare simpatică, dar nu sunt deloc genul care să vrea o carte pentru „iubire” :)), doar mă știi.
    Tare simpatică recenzia! 😀

    xoxo

    Apreciat de 1 persoană

    1. nu e iubirea tema principala a cărții, dragă Tigrut!:)
      many thanks for your kind words!

      kisses and hugs ^_^

      Apreciază

  3. Deși nu sunt mare fan romance această carte pare interesanta și merită să primească o șansă!

    Apreciat de 1 persoană

    1. nu este iubirea subiectul principial, ci este împletită subtil printre notele de mister si farmec. e ceva mai mult care dă spre polițist, dar care rămâne un roman psihologic complex despre viata.

      Apreciază

      1. Superrr!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu