Hygge. Arta daneză a fericirii, Marie Tourell Souderberg

Hygge. Arta daneză a fericirii, Marie Tourell Souderberg

hygge-arta-daneza-a-fericirii-marie-tourell-soderberg-lifestyle-2018.jpg

Titlu: Hygge. Arta daneză a fericirii

Autor: Marie Tourell Souderberg

An apariție: 2018

Categorie: pshihologie practică

Editură: Lifesyle

Număr de pagini: 224

Rating: 5 stele

 

 


 

Descriere

Hygge: un cuvant simplu, care ne reaminteste de ceea ce conteaza cu adevarat in viata

Conceptul scandinav, pronuntat „hiu-ga”, face din Danemarca cea mai fericita tara de pe pamant. Fara sa aiba un echivalent in romana, acest cuvant descrie un moment de fericire, caldura si apropiere si il intalnim in lucrurile marunte din viata noastra. Cu totii cunoastem instinctiv acest sentiment de hygge. Il traim atunci cand ne cuibarim in locul nostru preferat cu o carte de care ne lasam captivati sau cand luam masa impreuna cu prietenii nostri. Dar nu toti stim cum sa ne facem timp pentru asemenea momente.
Ghidul minunat si autentic al lui Marie Tourell Søderberg va va demonstra ca hygge se gaseste cu adevarat pretutindeni, daca stim unde sa ne uitam. Incepand cu interiorul casei si pana la prepararea bucatelor, hygge exista in toate aspectele vietii de zi cu zi. Cartea aceasta va va invata cum sa spuneti hygge, cum sa gasiti hygge si cum sa creati hygge. Va va ajuta, totodata, sa va dati seama de importanta acestor momente, cu atat mai mult cu cat, in vietile noastre moderne ocupate, este esential sa ne deconectam si sa ne facem timp pentru hygge.
Marie Tourell Søderberg este o actrita daneza, nascuta in Copenhaga. Cand nu se afla pe scena sau pe platoul de filmare, evadeaza din lumea spectacolului, practicand arta hygge. Pentru a scrie aceasta carte, ea a calatorit in toata Danemarca si a stat de vorba cu oameni obisnuiti despre ce inseamna hygge pentru ei, cerand parerea expertilor legata de motivul pentru care avem nevoie de mai multa hygge in vietile noastre.

 


 

Părerea mea

O carte care nu poate fi descrisă în cuvinte, ci în sentimente și în stări. O lectură ce te face să visezi la serile copilăriei și la momentele frumoase petrecute cu ai tăi în curtea casei sau la masa de Crăciun de la bloc.

Hygge te face să-ți aduci aminte că orice clipă trăită trebuie trăită frumos.

DSC_0542.JPG

Despre Arta daneză a fericirii nu cred că se poate spune prea mult, ci doar că hygge pentru danezi a devenit un stil de viață, un sentiment puternic pe care încearcă pe cât posibil să-l trăiască și să-l împărtășească cu cei dragi.

Hygge mi-a ajuns în mâini chiar în cel mai bun moment: de sărbători, când ești înconjurat de cei dragi, de atmosfera de acasă și de mirosul celor bune din cupotorul mamei.

DSC_0538.JPG

Ca să vă fac o simplă imagine a cărții, căci n-aș dori deloc să vă stric plăcerea, am să vă spun cum e structurată cartea, cine este scriitoarea ce a pus tot amalgamul ăsta de sentimente la cale:

Marie Tourell Soderberg, o actriță daneză spune despre hygge că este: un cuvânt în limba daneză, care se referă la găsirea fericirii în lucrurile mărunte din fiecare zi, iar minunata carte pe care a scris-o este structurată asftfel:

1. Cum se vorbesște hygge

– prima parte a cărții, care cred eu că este și cea mai importantă, ne vorbește despre cum se pronunță hygg (hiu-gă) și despre semnificațiile lui rostit de unul singur, dar și despre semnificațiile expresiilor ce îl conțin.

Danezii s-ar simți rătăciți fără cuvântul hygge. Ei își spun reciproc cât de mult așteaptă să petreacă hygge împreună, remarcă atunci când sunt într-o situație care este hyggeling și își spun unii altora cât de mult s-au distrat și cât de mult au petrecut hygge împreună.

2. De unde vine hygge

– aici citim despre rădăcinile acestui cuvânt: ce este hygge pentru danzei, cum a ajuns în viețile lor și de ce.

3. Sentimentul de apropiere

– în a treia parte a cărții se vorbește de cum simt și cum transmit danezii sentimentul de hygge, ce rol are acesta în viețile lor și cum copii danezi cresc cu acest sentiment.

Leneveala înseamnă zăbavă, mersul domol și fără o țintă precisă, a te odihni și a ști că hygge se poate ascunde într-o pereche de papuci de casă.

4. Cu hygge la masă

– despre cum hygge se împletește cu pasiunea gătitului, plus o selecție de rețete care sunt sigură că îi va încânta pe iubitorii artei culinare

5. Cum să introduceți hygge în căminul vostru

– câțiva danezi ne povestesc despre cum hygge este mereu prezent în căminul lor, despre jocurile cu copiii și despre băuturile preferate ale prietenilor care conturează sentimentul mult iubit

6. 10 idei care te pot inspira  

– despre cum lumina, muzica, plantele și chiar și micile cadouri pot aduce atmosfera de hygge

Pentru mine, hygge este echivalentul sentimentului de comuniune. Atunci când creez un spațiu de hygge, includ adeseori în acea încăpere indicii vizibile ale legăturii dintre personaje.

7. Hygge în cele patru anotimpuri

– hygge se manifestă diferit în fiecare anotimp și vă spun că este foarte interesant să urmărim viețile danezilor alături de hygge în fiecare sezon din an.

8. Potențialul conceptului de hygge

– despre conceptul de hygge în zilele noastre

 

Hygge se citește fluid, transmite un sentiment de liniște, iar cel mai indicat loc în care să citiți din ea este nicăieri altundeva decât acasă. Acasă, cu glasul alor voștrii pe fundal și cu melodia preferată a bunicului în surdină.

 


Mulțumiri

Mulțumesc oamenilor care au făcut lectura minunăției posibilă, iar dacă v-am convins să luați un loc pe canapeaua confortabilă a bunicii și să țineți în mâini hygge, atunci o puteți găsi aici, la Libris oricând doriți.

libris-ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: