Fiica ascunsă, Elena Ferrante

 

tempImageForSave 6

 

Titlu: Fiica ascunsă

Autor: Elena Ferrante

An apariție: 2017

Categorie: literatură universală

Editură: Pandora M

Număr de pagini: 133

Rating: 4 stele

 

 


 

Descriere

O meditație profundă şi emoționantă asupra condiției de femeie şi mamă.

Leda, o profesoară de literatură engleză, divorțată de multă vreme, rămâne pentru prima oară singură după ce fetele sale, de-acum mari, pleacă în Canada, să locuiască împreună cu tatăl lor.

Convinsă că va fi copleşită de singurătate şi de un sentiment de inutilitate, Leda găseşte în schimb o libertate la care nu îndrăznise să se gândească. Această libertate însă, se transformă într-o necruțătoare introspecție provocată de întâlnirea cu o familie gălăgioasă într-un sătuc din sudul Italiei, unde Leda pleacă într-o mică vacanță. Astfel, povestea unei femei care se redescoperă pe sine devine povestea unei confruntări nemiloase cu trecutul.

Încă de la apariția romanului Prietena mea genială, care deschide Tetralogia Napolitană, faima Elenei Ferrante a crescut enorm, transformându-se în aşa-numita „Febră Ferrante”. Este considerată una dintre autoarele contemporane cele mai convingătoare, o stilistă desăvârşită, cu o intuiție artistică ieşită din comun, care a câştigat admirația mai multor scriitori celebri – Jhumpa Lahiri, Elizabeth Strout, Claire Messud – şi a unor critici importanți: James Wood, John Freeman, Eugenia Williamson etc. Dar fără îndoială, primirea cea mai călduroasă a avut-o din partea cititorilor, care au descoperit o autoare care vorbeşte într-un stil plin de frumusețe şi forță despre sentimentul de apartenență la un loc, despre relațiile umane, dragoste, familie şi prietenie.

 


 

Părerea mea

Eram tare curioasă de una dintre operele lui Ferrante, iar când am deschis coletul primit de la Cartepedia m-am bucrat tare mult că în sfârșit am ocazia să o citesc pe însuși autoarea ce a scris și Tetralogia Napolitană despre care am auzit că este tare iubită de cititori.

E o lectură foarte interesantă ce abordează un subiect foarte interesant, și anume relația mamă-fiică. Descrieri minunate ale unui sătuc din Italia, personaje enigmatice, amintiri din trecut și toate se îmbină astfel în povestea unei femei care se redescoperă pe sine care devine povestea unei confruntări nemiloase cu trecutul.

tempImageForSave 11

Cu un glas tranșant, dar și emoționant, Elena Ferrante ne pune în mâini trecutul și prezentul unei mame care întâlnește o familie gălăgiosă de napolitani pe plaja unui sătuc din Italia. Cu toate că nu pare prea ademenitoare această întalnire, ei bine, totul se schimbă când aceasta declanșează amintiri mai mult sau mai puțin dureroase din trecut.

Este cu adevărat interesant să fii alături de protagonist pe tot parcursul cărții și să-i urmărești atât evoluția personală, cât și cea cu celelate personaje.

Leda, protagonista noastră, care este mamă a două fiice pare că empatizează cu cititorul, confesându-i-se, povestindu-i despre tinerețea ei cu cele două fiice și soțul ei, despre probleme ce au apărut pe parcursul vieții, de cum a fi mamă câteodată te doboară de-a binelea încât alegi să pleci.

tempImageForSave 13

Cu toate că este divorțată de soțul ei de mult timp și că acum a rămas singură, după ce fetele ei au plecat în Canada să locuiască cu tatăl lor, Leda conturează chipul unei femei puternice, devotate, care simte nevoie de afecțiunea fetelor ei cu care nu are o legătură atât de strânsă.

Cum îi va influența vacanța și ce amintri trecute va trezi în Leda, familia napolitantă veți putea afla doar citit cartea ce are doar 140 de pagini.

tempImageForSave 10

Fiica ascunsă mi-a plăcut în mod special pentru că este diferită de ce am citit până acum, însă nu pot spune că mi-a ajuns la așteptări. A fost ceva ce a lipsit, ceva ce mie mi-a lipsit de la cartea asta. Însă vreau să-i mai dau Elenei Ferrante o șansă cu Tetralogia Napolitană ce sper să mă prindă în mreje.

Dacă recomand Fiica ascunsă? Ei, bine dacă vă plac astfel de povești emoționante despre condiția de femeie și mamă atunci sunt sigură că vă va plăcea.

 

emoție, empatie, mamă și fiică

 


 

Mulțumiri

Acestă carte mi-a fost oferită pentru a-mi exprima părerea sinceră despre ea, de către dragii de la Cartepedia, niște oameni tare faini, cărora le mulțumesc tare mult pentru această ocazie, dar și pentru încredere.

Cartepedia este acum disponibilă și offline, așa că pentru a fi la curent cu noutățile, vă invit să-i urmăriți pe Facebook, pe Instagram pentru a vă delecta cu câteva recomandări și poze faine, iar dacă v-am convins să citiți cartea, vă invit pe site-ul lor.

 

image1-1

 

 

 

 

 

 

10 gânduri despre „Fiica ascunsă, Elena Ferrante”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s