Murind când vine primăvara | Recenzie

murind-cand-vine-primavara-cover_bigTitlu: Murind când vine primăvara

Autor: Ralf Rothmann

An apariție: 2017

Categorie: literatură universală

Editură: Art – coleția Musai

Număr de pagini: 278

Rating: 3 stele

 


 

Descriere

„In literatura germana contemporana, nu exista nimic care sa poata fi comparat cu aceasta carte.” – Frankfurter Allgemeine Zeitung
Spre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand e clar pana si pentru cei mai fanatici germani ca infrangerea e aproape, trupele SS inca mai colinda provinciile tarii cautand tineri, de multe ori minori, pe care sa-i trimita in lupta, la moarte sigura. Walter si Friedrich, doi mulgatori la o ferma de vaci din nordul Germaniei, sunt printre cei trimisi in ultimul an al razboiului pe frontul din Est, sa fie martori ai ultimelor atrocitati disperate ale unei armate in retragere, dar si carnagiilor la care soldatii ei sunt supusi fara mila.
Cartea lui Rothmann nu melodramatizeaza, cum se intampla des in relatarile despre razboi, nu se grabeste cu judecatile istorice, nu arunca vina. Recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni romancieri germani contemporani, el intretese o poveste aparent neutra, dar lucrata in detaliu, cu rabdare, ca un liric si bogat raport verbal al lucrurilor din istorie cel mai greu de verbalizat.
„O imagine a iadului demna de Bosch… Oroarea razboiului si modul profund in care afecteaza oamenii… rareori le vezi discutate mai bine sau cu mai multa forta ca aici.” – Sunday Times
„Murind cand vine primavara, de Ralf Rothmann, este cel mai bun roman despre sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial din ultimii ani si o poveste anti-razboi de importanta universala… Cu realismul sau liric, scriitura este impecabila. Nici un cuvant nu e nelalocul lui.” – El Pais

 

 

Părerea mea

Dacă mai țineți minte vă spuneam acum ceva timp că-mi găsesc foarte greu cuvintele atunci când scriu recenzia unei cărți bune, ei bine, acum mi-e foarte greu să scriu pentru că romanul de față nu mi-a prea plăcut.

Eram tare nerăbdătoare să citesc ceva istoric, ceva care să-mi placă poate la fel de mult ca O mare de lacrimi a Rutei Sepetys. Murind când vine primăvara mi-a cam pus bețe în roate și nici măcar nu am reușit să duc lectura la capăt.

Aveam așteptări mari legate de cartea de față, și pentru că nu s-au dovedit, poate și acesta e unul dintre motivele pentru care am decis să las cartea de-o parte.

tempImageForSave 2.JPG

După cum ați aflat deja din descrierea pe care am lăsat-o mai sus, este vorba despre evimentele ce au avut loc spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Eram intrigată de cele scrise pe spatele cărții și eram sigură că romanul o să mă surprindă… plăcut. Însă, din păcate, n-a fost așa deloc.

E prima dată (sper și ultima) în acest an când las baltă o carte pentru că mă chinuie 🙂

Scriitura mi se pare una greoaie, motiv pentru care acțiunea se mișcă greu ceea ce face lectura să nu mai fie atât de plăcută.

Poate nu am ajuns la părțile cu adevărat interesante din carte și poate lectura e una interesantă dacă ai răbdare să treci peste primele 100 de pagini care pe mine una nu m-au surprins deloc.

tempImageForSave 3.JPG

Îmi pare tare rău că a trebuit să las cartea de-o parte, dar n-a fost pentru mine. N-a funcționat între noi.

Nu am cum să vă recomand ceva ce nu am termiant, iar cât am parcurs nu mi-a plăcut. Dar dacă vă știți mai răbdători și luați fiecare lectură ca pe o provocare e posibil să vă fie pe plac această carte.

tempImageForSave 4.JPG

Aș vrea să mai incerc câteva cărți din colecția Musai de la ART despre care am auzit lucuri mai bune și poate atunci vă pot reocomada și vouă câteva lecturi.

Până atunci, stați pe-aproape!

 


Mulțumiri

Mulțumesc prietenilor de la Libris pentru această carte pe care o puteți găsi aici.

 

libris-ro

 

 

 

 

 

 

 

 

4 gânduri despre „Murind când vine primăvara | Recenzie”

  1. Să știi că inceputul mi s-a parut și mie greoi, dar cartea se schimba pe parcurs. Stilul este cam greoi, dar povestea e buna.

    Apreciază

      1. Așa am avut și eu impresia. Îmi venea să o ducă de pereți. Subiectul mi-a plăcut, dar recunosc că stilul lui este foarte greoi

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s