Numele meu este Anton | Recenzie

Numele-meu-este-Anton-de-Geo-Dinescu

 

Titlu: Numele meu este Anton

Autor: Geo Dinescu

An apariție: 2017

Categorie: beletristică

Editură: Vellant

Număr de pagini: 96

Rating: 5 stele

 

 

 


 

Descriere

În acest roman de debut, suntem martorii unei vieti pe fast forward, în care narcisismul, căutarea iubirii, pierderea, vinovăția și acceptarea de sine alcătuiesc un domino infernal. Geo Dinescu scrie brut, autentic si emoționant.

La șase ani, Anton strânge bani ca să-și cumpere un frățior. Iubește cărăbușii, dar le rupe aripile. Are secrete cu mama lui și crede că e cel mai frumos din clasă. La șaisprezece ani, nu mai are nevoie de nimeni. Oamenii pe care îi iubește încep să moară. La treizeci, se logodește, deși simte că e capăt de linie.

Detestă pianul, deși e un compozitor faimos. La patruzeci de ani se află în plin dezastru.

,,Cine e Anton? Un bărbat cerut în căsătorie de prietena lui. Un copil căruia îi place mirosul pământului ud. Un bătrân care, cu ochii închiși, încearcă să-și țină respirația până la tufele de trandafiri. Un adolescent care ezită să închidă ochii bunicii moarte, de teamă ca ea să nu-l părăsească definitiv. Anton e o viață, așa cum se presupune că o să ne treacă fiecăruia prin fața ochilor, în ultima clipă a ei, o viață reconstruită într-una dintre cele mai inteligente, mai bizare, în sensul bun al cuvântului, și mai sensibile cărți din câte am citit vreodată.” T.O. Bobe

GEO DINESCU a studiat actoria la Cluj-Napoca, cu Miriam Cuibus și Mona Chirilă. A jucat la Cluj, la Oradea și în București și a dat voce în studio multor personaje de desene animate. Pictează, citește, ascultă foarte multă muzică și iubește animalele. Despre Numele meu este Anton, romanul ei de debut, spune că, este o carte pe care o poate rescrie fiecare cititor. Pentru mine, ea a pornit de la ideea că nimic nu este ce pare-a fi si că totul are o scuză”. În prezent, îl plimbă des prin parc pe cățelul Modjo și lucrează la a doua carte.

 


Părerea mea

Nu știu care este obiceiul vostru de cititor, dar eu de fiecare dată când primesc o carte nouă, îmi place să-i admir mai întâi coperta pe îndelete și să încerc, cumva, să intuiesc unele indicii care mă vor conecta mai bine cu acțiunea propriu-zisă a cărții.

Numele meu este Anton are o copertă care, cel puțin mie, mi-a transmis atât afecțiune, cât și un strop de puerilitate, ceea ce m-a făcut să mă duc cu gândul la o lectură ce va fi ușoară, jucăușă.

Însă după cum cred că v-ați dat seama, o carte nu trebuie nici judecată după copertă, dar nici citită după copertă, dacă mă-nțelegeți…

Nu știam prea multe despre cartea de față și nici n-am căutat detalii despre autor. Pot spune că i-am lăsat cărții dreptul de a-mi demonstra faptul că ursuleții de pe copertă transmit mult mai mult decât simpla inoceță.

tempImageForSave.JPG

Geo Dinescu ne prezintă viața lui Anton, la început doar un băiețel care își iubește nespus bunica, iar la sfârșitul romanului, un bătrân ce duce dorul persoanelor dragi.

Romanul pune accent pe evenimetele cele mai importante din viața protagonistului, urmărind evoluția acestuia. Anton este un personaj complex, care încă de mic copil tânjește după un frățior, care după mustrările mamei lui pleacă în brațele dragii bunici, care nu se poartă prea frumos cu oamenii din jurul lui atunci când ajunge la maturitate, și care în singurătatea bătrâneții, tânjind după iubirea celor dragi, încearcă să ajungă la ei.

Dumnezeu este iubirea la care nu reușesc să ajung din cauza bătăilor inimii.

N-am să vă spun prea multe, cu toate că sper că v-am schițat o simplă imagine a romanului, pentru că vreau să descoperiți singuri viața lui Anton și pentru că altfel, farmecul va dispărea.

O să mai adaug faptul că, romanul de față, Numele meu este Anton, este unul dintre cele mai sensibile și emoționante romane pe care le-am citit până în momentul de față.

Opera lui Geo Dinescu nu doar că te face mai recunoscător pentru ce ai în momentul de față, dar te face și mai prezent în propria viață, venind cu un suflu rece, dar proaspăt ce te face să privești cu gratitudine către univers.

Cu un ton alert, cursiv, dar emoționant, romanul de față vă va impresiona cu siguranță! Vă recomand cu mare drag să-i dați o șansă și să nu fiți sceptici (cum am fost eu 🙂 ) !

 

 


 

Mulțumiri

Mulțumesc tare mult prietenilor de la Editura Vellant pentru că mi-au oferit această carte, pe care o găsiți AICI!

Pe cei de la Editura Vellant îi găsiți pe site, pe pagina de Facebook cu noutăți dar și pe Instagram cu poze și recomandări faine!

 

VELLANTLOGOCI-01-300x213

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: