Recunoștință | Recenzie

recunostinta_1_fullsize

Titlu:Recunoștință

Autor:Oliver Sacks

An apariție: 2017

Categorie:literatură universală

Editură: Humanitas

Număr pagini: 65

Rating: 5 stele

Descriere

„Am daruit dragoste si am primit dragoste in dar; am fost binecuvantat cu multe lucruri minunate, si la randu-mi am intors lumii din zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o fiinta ganditoare, un animal cu ratiune, nascut pe o planeta frumoasa, ceea ce in sine e un privilegiu enorm si o aventura unica.“
    Cele patru eseuri reunite in aceasta carte au fost scrise de Oliver Sacks intre anii 2013 si 2015 si au aparut mai intai in The New York Times, bucurandu-se de un enorm succes. Ele oglindesc intreaga sa existenta si in acelasi timp pot fi privite ca o oda adusa unicitatii fiecarei fiinte umane si ca o marturie de recunostinta pentru darul vietii.
    „Spre deosebire de alti scriitori care au dat marturie despre moarte privind-o drept in ochi, Sacks nu a insistat pe tema bolii lui, a greutatilor fizice si spirituale pe care le infrunta. Nu numai ca a reusit sa-si gaseasca linistea interioara, dar a transpus-o splendid in aceste eseuri. A descoperit cum poti privi pozitiv orice lucru, inclusiv propria fragilitate resimtita tot mai acut. Paginile lui delicate le ofera cititorilor acelasi sentiment de impacare si, intr-adevar, de recunostinta.“ (New York Magazine)
    „Recunostinta este o carte mica, dar in paginile ei bate o inima uriasa. Cele patru eseuri scrise de Oliver Sacks in ultimii doi ani inainte sa fie rapus de cancer constituie o autobiografie sintetica si in acelasi timp o splendida meditatie despre ce inseamna sa duci o viata frumoasa.“ (The Washington Post)

Părerea mea

Recunosc că m-a atras coperta cărții, în mod special fragmentul ce poposește pe aceasta, și anume:

Am dăruit dragoste și am primit dragoste în dar; am fost binecuvântat cu multe lucruri minunate, și la rându-mi am întors lumii zestrea mea. Mai presus de orice, am fost o ființă gânditoare, un animal cu rațiune, născut pe o planetă frumoasă, ceea ce în sine e un privilegiu enorm și o aventură unică.

oliver-sacks-saved-my-life-0901-body-image-1441139361-size_1000

Nu știam nimic despre autor sau despre creațiile lui, dar am aflat ulterior că Oliver Sacks  a fost un neurolog și un scriitor de succes care își ajuta pacienții ce sufereau de boli neurologice să trăiască în condiții cât mai apropriate de normalitate.

În cele patru eseuri scrise în ultimii săi doi ani de viață, neurologul ne vorbește despre pasiunea lui pentru tabelul periodic și implicit despre elementele chimice, despre câteva episoade din copilăria lui, dar atinge și momente din evoluția bolii lui.

Cu o luciditate desăvârșită, Oliver Sacks, aduce recunoștină momentelor pe care le-a trăit și oamenilor pe care i-a întâlnit, dar și bătrâneții care s-a dovedit a fi o vreme de tihnă și liniște.

Există o armonie ce sălășluiește pe paginile cărții atât pentru faptul că naartorul ne împărtășește momente importnate din viața lui, dar și pentru lecția de înțelepciune ce o transmite prin aceste eseuri.

Unul dintre paragrafele mele preferate face parte din ultimul eseu, și anume Sabat, când încheie cartea amintindu-și de ziua Sabatului, o zi specială pentru evrei ce o numesc ziua de odihnă.

Iată-mă acum ,slăbit cu răsuflarea întretăiată, cu mușchii altădată fermi măcinați de cancer, mă surprind tot mai des gândindu-mă nu la treburile supranaturale sau spirituale, ci la ce înseamnă să trăiești temeinic și cu folos – la cum poate omul să se împace cu sine. Mă surprind gândindu-mă la Sabat, ziua de odihnă, a șaptea zi a săptămânii și poate chiar a șaptea zi a unei vieți de om, când simți că ți-ai încheiat lucrarea și poți, împăcat în cuget, să-ți găsești tihna.

Nu cred și nu știu ce aș mai putea să vă spun în plus. Pot doar să mai adaug faptul că Recunoștință te face să privești din ansamblu viața și încearcă să transmită un aer proaspăt, liniștitor.

Este ceva diferit decât ce citesc eu în general, însă cu siguranță este o lectură frumoasă, armonioasă, dar și emoționantă.

Cred că dacă sunteți deschiși și către un alt tip de lectură, care să surprindă și poate să vă facă mai recunoscători pentru ce trăiți zi de zi, ultima carte a lui Oliver Sacks o să vă placă la fel de mult cum mi-a plăcut și mie.

Ca semn de recunoștință către opera neurologului, voi încehia acest articol cu un fragment din carte care, zic eu, vă va convinge (sau nu) să citiți cartea:

Pentru mine, bătrânețea nu e o vârstă funestă, pe care trebuie s-o îndur și cu gândul căreia sunt silit să mă împac, ci o vreme a tihni și a libertății: sunt acum descătușat de imperativele convenționale ale tinereții sunt liber să explorez ce-mi doresc și să culeg roadele gândurilor și sentimentelor dintr-o viață întreagă.

Mulțumiri

Această carte mi-a fost oferită pentru a-mi exprima părerea sinceră despre ea, de către prietenii de la Libris.ro, cărora le mulțumesc tare mult!

Cei de la Libris sunt disponibili pe site, pe Facebook, dar și pe Instagram.

Iar dacă v-am convins să citiți cartea, o puteți găsi chiar aici.

libris-ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s