Îți voi dărui soarele de Jandy Nelson | Recenzie

iti-voi-darui-soarele_1_fullsizeTitlu: Îți voi dărui soarele

Autor: Jandy Nelson

An apariție: 2015

Categorie: ficțiune contemporană

Editură: Epica

Număr de pagini: 410

Rating: 5 stele

 

Despre autor

Jandy Nelson, asemenea lui Noah și Jude, se trage dintr-o familie superstițioasă. A învățat de mică arta de a căuta trifoi cu patru foi; bate în lemn, aruncă sare și ascunde talismane în buzunare. Romanul ei de debut, Cerul e pretutindeni (Epica, 2015), s-a aflat pe numeroase liste de bestselleruri, a fost nominalizată la YALSA Best Fiction for Young Adults, a avut parte de recenzii entuziaste în publicații celebre, a fost tradus în multe limbi și continuă să se bucure de un mare succes internațional.

În anul 2015, romanul Îți voi dărui soarele a fost distins cu celebrul premiu Michael L. Printz, pentru excelență în literatura destinată tinerilor.

Locuiește în San Francisco, California.

 

 

Descriere

Jude si fratele ei geaman, Noah, sunt extrem de apropiati. La varsta de treisprezece ani, il gasim pe Noah, un baiat singuratic, retras, care deseneaza intruna si care se indragosteste de carismaticul baiat din vecini, in vreme ce neastamparata Jude este plina de semne de buna purtare, se da cu un ruj rosu aprins si vorbeste intruna, ca pentru amandoi.

 Trei ani mai tarziu, insa, la saisprezece ani, Jude si Noah de-abia isi mai vorbesc. Intre cei doi gemeni s-a petrecut un lucru care a reusit sa-i trimita pe fiecare pe cai diferite si dramatice in acelasi timp… asta pana cand in viata lui Jude isi fac aparitia un baiat chipes, arogant si distrus, si inca o persoana – o forta noua si imprevizibila.

 Primii ani sunt relatati de catre Noah. Povestea anilor de mai tarziu ii apartine lui Jude. Insa gemenii nu stiu ca fiecare detine doar o jumatate din poveste, iar daca s-ar putea regasi unul pe celalalt, ar avea sansa de a crea din nou lumea pe care au pierdut-o.

 

Părerea mea

 

Un roman încântător și expresiv despre iubire, prietenie, familie și nu în ultimul rând, despre artă.

Îți voi dărui soarele te face să visezi, să speri, să vezi formele diferite ale magiei. După ce o vei deschide pentru prima dată, vei fi prins în mrejele ei, iar până nu afli minunata poveste a lui Jude și Noah, nu vei putea să o lași din mână.

Pe scurt, cartea ne vorbește despre relația dintre Jude și Noah, doi frați foarte talentați, amândoi pasionați de artă. Pe parcursul poveștii, Noah se îndrăgostește de băiatul nou din vecini, Jude devine din sora iubitoare, o adevărată adolescentă care nu mai ascultă de mama sa și care pare să fie într-o contiună concurență cu fratele său.

Total face ca peste 3 ani, gemenii de-abia să-și mai vorbească. Însă când totul pare că a luat sfârșit în relația lor, Jude, întâlnește un băiat chipeș care pare să-i fie sortit și încă o persoană- o adevărată sursă de speranță de care Jude se ține strâns, cu toate puterile ei.

Să aibă oare oamenii din viitorul gemenilor legătură cu evenimentul care le-a dat, în trecut, peste cap familia și, totodată, care le-a rupt legătura miraculoasă frate-soră?

Vor regăsi oare Noah și Jude drumul comun?

 

Recomand cu mare drag cartea dacă vă doriți o lectură ușoară cu adevărat magică și uluitoare!

Ce mi se pare cu adevărat fascinant, este că acest roman abordează niște subiecte destul de comune, însă relatate diferit, inedit pot spune. De ce? Pentru că fiecare literă și cuvânt este învăluit în vraja artei, a necunoscutului. Cine nu e atras de necunoscut, dacă nu omul cu toată ființa lui?

Jandy Nelson nu numai că ne introduce în viața celor doi protagonoști, Jude și Noah, însă ne transpune cu adevărat în plină acțiune cu ajutorul ideilor pe care le preface în cuvinte, personaje și acțiuni.

Îți voi dărui soarele este o gură de aer magic adus din adâncurile sufletului autoarei.

Emoționant, fascinant, uluitor!

 

Citate

Când oamenii se îndrăgostesc, izbucnesc în flăcări.

 

Dacă mama ar muri, soarele s-ar stinge. 

 

Realitatea este copleșitoare. Lumea s-a încălțat cu un pantof prea mic. Cum de o suportă oamenii?

 

Lacrimile de jale ar trebui adunate și apoi înghițite pentru a vindeca sufletul.

 

O inimă frântă e o inimă deschisă.

 

-Ce bine ar fi dacă inima ar asculta de rațiune, nu-i așa? spune el, petrecându-și un braț în jurul meu. ‘aide, ceea ce rău pentru inimă e bun pentru artă. Îngrozitoarea ironie a vieților noastre ca artiști.

 

 

Mulțumiri

Această carte mi-a fost oferită de către dragii de la Editura Epica pentru a-mi exprima părerea sineră despre ea și, în final, pentru a realiza o recenzie.

Țin să mulțumesc editurii pentru receptivitate și pentru ocazia de a citi cărțile noi care apar și nu numai.

Editura Epica este activă atât pe pagina de Facebook, cât și pe pagina de Instagram.

 

editura-Epica

Vă mulțumesc pentru atenție, dragilor!

See you soon!

 

Love,

Iuliana.

 

 

 

Publicat de

Iuliana Cazan

Sunt o cititoare pasionată! Cărțile îmi inspiră viața

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s