„În ape adânci” de Paula Hawkins

in-ape-adanci-produs_imagine

Titlu: „În ape adânci”

Autor: Paula Hawkins

An apariție: 2017

Categorie: roman polițist

Editură: Trei

Număr de pagini: 428

Rating: 5 stele

 

Prezentare:

În ape adânci comandă acum cartea online, scrisă de Paula Hawkins și apărută în colecția Fiction Connection la editura Trei.

Nel Abbott este moartă. E ultima dintr-un lung șir de femei înghiţite de apele întunecate ale râului. Sora ei, Jules, e măcinată de regretul că i-a ignorat strigătul de ajutor și are certitudinea că Nel nu s-a sinucis. Ferește-te de apele liniștite. Nu știi niciodată ce ascund.

 

Părerea mea:

Un roman surprinzător, captivant și plin de suspans.

Pe autoarea Paula Hawkins am descoperit-o cu Fata din tren, acum doi ani. Fata din tren mi-a plăcut foarte mult la acea vreme, însă filmul de anul trecut m-a dezamăgit puțin.

Așteptările mele creșteau pe măsură ce tot vedeam cartea peste tot pe social-media. Ei bine, dragilor, cartea nu m-a dezamăgit deloc, chiar dacă Paula s-a jucat cu mintea mea și vă voi povesti cum stau lururile cu În ape adânci.

Acțiunea romanului se desfășoară la Bulboana Înecaților din Beckford. După cum spune și romanul, râul e când rece și curat, când stătut și plouat; șerpuiește prin pădure și taie ca o lamă de oțel blândele coline Cheviot, apoi, chiar la nord de Beckford, încetinește. Se odihnește, vremelnic, la Bulboana Înecaților.

De unde denumirea asta?  Numele are o încărcătură gravă; dar, cu toate astea, ce e? Un cot de râu, atât.

Ce știm este că, la Bulboana Înecaților, au murit niște femei încă din 1679. Iar acum, în 2015, Nel Abbot, este prada apei. Ce nu știm este cum anume au murit aceste femei, inclusiv Nel. S-au sinucis sau au fost împinse, omorâte? Și dacă cineva le-a omorât, atunci cine?

Mii de întrebări mi-au roit în minte încă de la început. Un început sumbru, misterios, cu o amintire de la Bulboana Înecaților, în care Libby este legată și chinuită de către niște bărbați, până își dă ultima suflare.

La început totul este neclar. Avem peste 7 perspective care ne sunt prezentate. Însă dupa 50 de pagini citite, lucrurile încep să se așeze la locul lor. A durat ceva și la mine până mi-am dat seama cine e cine, cine ce anume a făcut, când și cum.

in ape adanci pic #2

Revenind la timpul prezent din carte, în 2015, au loc două „accidente” la Bulboana Înecaților. Kate Whittaker este prima care moare acolo, iar după puțin timp, Nel Abbot o urmează.

 

Există oameni care sunt atrași de apă, care păstrează un fel de simț primitiv rezidual care-i îndrumă spre locul în care curge.

Așa era Nel, pasionată de fotografie, atrasă de Bulboana Înecaților, de poveștile din spatele crimelor. Voia să afle totul. Cum s-a întâmplat, de ce, unde pentru că atât de atrasă era de istoria Bulboanei, încât ea lucra la o carte bazată pe acest subiect.

Să aibă oare moartea lui Kate legătură cu moartea lui Nel?

in ape adanci pic #3

 

Jules, sora lui Nel, susține ideea că Danielle nu s-a sinucis, ci că o mână criminală a împins-o la tragedie. Lena, fiica lui Nel, susține contrariul, „N-a căzut. A sărit.”.

 

Pe parcursul acțiunii aflăm că tânăra Katie ascunde un secret împreună cu prietena ei cea mai bună, Lena, și cu fratele ei, Josh. Bineînțeles, Nel nu este lipsită din peisaj, auzind lucruri ce trebuiau ascunse de Lena și Kate, Nel este și ea implicată.

Toate personajele sunt implicate câte puțin în ambele crime petrecute în 2015.

Darul autoarei de a îmbina atât istoria Bulboanei, cât și toate perspectivele este absolut genial. Recunosc că la început toate perspectivele erau obositoare, mai ales că nu se păstrează persoana cu care se povestește. Acest aspect,însă, ne ajută pe noi, cititorii, să ne apropiem de unele personaje mai mult față de alte personaje.

in ape adanci picNumărul mare de perspective ne îndrumă spre o imagine mai largă a acțiunii, dându-ne libertatea de a ne construi impresii față de personaje și în funcție de ce cred celelalte personaje despre ele.

Încă de la început am știut că îmi va plăcea. Chiar dacă sfârșitul a fost mai mult decât surprinzător, datortită sau din cauza lui, cartea a primit 5 stele.

Paula s-a jucat cu mintea mea de la început până la sfârșit. M-a îndrumat pe un drum, după care s-a răzgândit, m-a speriat cu câteva secvențe horror, m-a emoționat cu amintirile din trecutul lui Jules, iar în final, m-a lăsat să cred că am ghicit cine este omul care a făcut greșelile, cel care, până la urmă, și-a murdărit mâinile, însă Paula m-a păcălit din nou.

Am stat pe malul râului și am simțit ce simțeam de ceva vreme: că toate astea, povestea lui Nel, a lui Lauren și a lui Katie, totul era incomplet, neterminat. N-am văzut, de fapt, niciodată tabloul complet.

Erin- una dintre persoanele care s-a ocupat de cazul ”Danielle Abbot”

Am aflat noi adevărul adevărat? S-a sinucis vreuna dintre femeile care a fost găsită moartă în râu sau poate ucigașul a fost chiar cel de la care nu te-ai fi așteptat să producă durere?

Și oare singurul mod prin care să îți păstrezi familia unită este ucisul?

 

Dragilor, n-am vrut să vă dau prea multe detalii pentru că era posibil să vă dau indicii despre cum s-ar termina cartea și din același motiv nu am strecurat prea multe citate din carte.

Vă recmand cartea din tot sufletul!

Merită! Merită! Merită!

Le mulțumesc mult de tot celor de la Cartepedia pentru că mi-au dat ocazia să citesc acest roman.

cartepedia

Pe cei de la Cartepedia îi găsiți pe site-ul lor aici, pe pagina de Facebook aici, iar pe Instagram aici.

Nu uitați că aveți trasport gratuit până joi inclusiv.

index cartepedia

 

 

Love,

Iuliana.

 

 

Publicat de

Iuliana Cazan

Sunt o cititoare pasionată! Cărțile îmi inspiră viața

6 gânduri despre „„În ape adânci” de Paula Hawkins”

 1. Frumoasă recenzie! Deși ai reușit să îmi captezi atenția, totuși cartea nu prea mă atrage. O voi citi cu siguranță și eu la un moment dat pentru că „Fata din tren” am devorat-o. Sper doar să nu fie plină de descrieri lungi, amănunțite și în final plicticoase.

  Apreciat de 1 persoană

 2. ”Fata din tren” nu m-a prins, probabil nu am inceput-o la momentul potrivit, dar cu ”In ape adanci” a fost cu totul alta poveste. Mi-au placut mult detaliile si povestea in sine, dar sfarsitul mi-a dat impresia de ceva scris pe fuga. Are sens? Sau sunt singura care a avut impresia asta?

  Apreciat de 1 persoană

  1. Hmm… ,,In ape adânci” a fost complexă, a fost tulburătoare. Paula a vrut să se joace cu mintea noastră si a reușit. Mi-a lăsat impresia că asta și-a dorit ea: să credem ceva anume, iar in ultimele clipe să schimbe totul radical. Este una dintre cele mai bune cărți citite anul ăsta. Nu e neapărat ceva scris pe fugă. E mai mult ceva surprinzător, as spune eu.

   Apreciază

   1. Nu mi s-a părut atât de surprinzător deznodământul. Da a avut ceva al lui, dar nu cred că s-a ridicat la nivelul întregii cărți.

    Apreciat de 1 persoană

   2. Cartea per total a fost excepțională! Mi-a plăcut foarte mult multitudinea perspectivelor. Sper să ne surprindă Paula si cu următoarea carte. Sunt tare nerăbdătoare să văd si ecranizarea cărții „In ape adânci”.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s