,,Spioana” – Paulo Coelho

 

dsc_1008

Ar fi multe de spus în legătură cu acestă carte, însă mă voi limita la atât cât e nevoie. Fără să vă dau vreun spoiler, îmi înfașc condeiul și trec la scris.

Am terminat de citit cartea aceasta acum câteva zile, și am rămas puțin surprinsă pentru că, ei bine,  stau în fața ecranului și nu sunt sigură că o voi defini exact așa cum merită.

Margaretha Zelle, cunoscută sub numele de Mata Hari, a fost o dansatoare care a șocat Europa secolului trecut.  O spioană –  poate cea mai faimoasă – care i-a subjugat pe puternicii zilei.

Fenomenul Mata Hari, care ne este prezentat în acestă carte, este o lecție de istorie binevenită, pe care fiecare dintre noi ar trebui să o citească.

dsc_1031

Cartea este structurată în trei părți:

În prima parte, însuși spioana ne vorbește despre viața ei, ajutându-ne pe noi, cititorii, să îi înțelegem și de ce nu, chiar să-i simțim, suferința trăită în acele vremuri. Ne evocă evenimentele importante care i-au marcat viața, prezentându-ne etapele vieții ei : copilăria, adolescența, căsătoria și bineînțeles, schimbarea ei în Mata Hari.

În cea de a doua parte, avocatul spioanei, încearcă să-și înșire trăirile cu incapacitatea de a o apăra.

În a treia parte, Paulo Coleho ne lămurește oarecum lectura parcursă, sugerându-ne câteva cărți pentru a putea înțelege în totalitate fenomenul Mata Hari.

În final, Mata Hari este trimisă la eșafod, în ciuda faptului că nu s-au găsit dovezi clare care să reflecte acuzațiile aduse asupra ei.

dsc_1016

Pentru mine, Spioana, a fost o lectură diferită de citesc eu de obicei, o lectură interesantă și patrunzătoare, o lecție unică de istorie.

A primit 5 stele din 5.

 

Citate

,, Nevinovată? Poate că nu e cuvântul potrivit. N-am fost deloc nevinovată din momentul în care am pus piciorul în orașul acesta pe care îl iubesc atât de mult.”

 

,, – Numai dragostea poate să dea un sens acolo unde nu exisă nici unul. Se întâmplă ca eu să nu am parte de această dragoste. Din moment ce așa stau lucrurile, care e motivul pentru care aș mai trăi?”

 

,, În anii care au urmat, puțini la număr, dar care azi, când mă cufund în trecut, parcă au fost fără sfârșit, am privit doar către soare și am uitat de furtuni. M-am lăsat vrăjită de frumusețea trandafirilor și nu am mai dat atenție spinilor. ”

 

,, Nu contează cine te aude; contează să lași rana deschisă, pentru ca soarele să o purifice și apa de ploaie să o spele. ”

 

,, Pierdusem de mult iluzia că aș fi iubită pentru cine eram și acum acceptam fără nici cea mai mică reținere flori, lingușiri și bani care îmi alimentau egoul și mincinoasa mea identitate. Cu siguranță aveam să mor fără să fi cunoscut iubirea, dar ce importanță avea? Pentru mine, iubirea și puterea însemnau același lucru. ”

 

,, Iubirea nu ascultă de nimeni și îi trădează numai pe cei care încearcă să-i descifreze misterul. ”

 

Dragilor, am încheiat cu câteva citate din cartea acesta, doar pentru a vă demonstra că merită să o citiți.

 

Love,

Iuliana.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicat de

Iuliana Cazan

Sunt o cititoare pasionată! Cărțile îmi inspiră viața

4 gânduri despre „,,Spioana” – Paulo Coelho”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s